Історія звитяг студентської збірної України з футболу на Універсіадах

У будь-якій команди є власна історія і, насамперед, її початок. Для Студентської збірної України таким початком була Всесвітня літня Універсіада 1995 року. Змагання відбувались у японському місті Фукуока. Саме там, за п’ять років до створення Всеукраїнської футбольної асоціації студентів (ВФАС), народилася Студентська збірна України.

До Японії збірну повезли Олег Аркадійович Первушкін (у якості очільника команди) та Володимир Федорович Лозинський (у якості головного тренера і який і сьогодні входить у до тренерського складу команди). Основу збірної склали гравці київського ЦСКА, що виступали у другій українській лізі.

Дебют Студентської збірної випав на зустріч проти команди Бразилії, яка не потребує представлення у футбольному світі. Гра була важкою, але гол Павла Матвійченка після перерви приніс мирову українцям – 1:1. Відзначився Павло двічі, зокрема, у наступній грі проти збірної Великобританії. Як наслідок, перемога і рахунок 2:1. Останній матч у групі команда Володимира Лозинського зіграла проти студентів з Австралії, які перемогли британців і бразильців. Тож перемога «жовто-блакитних» і рахунок 2:1 були почесними для України.

З першого місця українці потрапили у чвертьфінал турніру, де їх суперником була збірна Південної Африки. Гра була рівною, тому основний час завершився нічиєю 2:2. А ось у серії післяматчевих пенальті наша команда взяла вгору – 3:2. Таким чином у своєй дебютній Універсіаді збірна України потрапила до четвірки кращих команд світу.

У півфіналі змагань наша команда зустрічалася із студентами Республіки Кореї, що тоді були віце-чемпіонами світу. Через дискваліфікацію той матч пропускав лідер збірної Павло Матвійченко. Досвід азіатської збірної дався взнаки. Українці поступилися з рахунком 1:3.

Була нагода у команди Володимира Лозинського поборотися за бронзу. Проте українцям було важко чинити опір Росії. Як підсумок – 1:3 і четверте місце на Універсіаді. І це тоді було безсумнівним успіхом.

Більше того, на Універсіаді 1995-го Студентська збірна України була успішною в особистих змаганнях гравців. Капітан та нападник нашої команди Павло Матвійченко з 5 м’ячами став кращим бомбардиром турніру.

Джерело інформації: http://vfas.org.ua/uk/news/5194/

 
26 липня 2017

 795 переглядів

 
 
123123