Легенди футболу: Андрій Біба

   Сьогодні виповнюється 77 років автору першого голу українських клубів у єврокубках, півзахиснику "Динамо" (Київ), кращому футболісту СРСР 1966 року - Андрію Бібі. 

  Андрій Андрійович Біба - золотий капітан золотого покоління - народився 10 серпня 1937 року в Києві. Грав на позиції пізахисника, є заслуженим майстром спорту СРСР (1967). В вищій лізі чемпіонату СРСР провів 246 матчів, забив 69 м'ячів, що для футболіста "другої хвилі" - дуже гідний показник. Але серед його голів є один, який увійшов назавжди в історію радянського та українського футболу. 2 вересня 1965 року у матчі проти північноірландської команди "Колрейн" Андрій Біба відкрив рахунок зустрічі. Цей м'яч став першим забитим голом радянських та українських клубів у єврокубкових турнірах.

   Футбольне життя у Андрія Біби розпочалось з київської ФШМ (Футбольна школа молоді). Молодий Біба не одразу став «відмінником» у цій школі, і тому спочатку, коли він грав у полі, однолітки скандували з трибун образливу кричалку: «Не м'ясо, не риба, а Андрій Біба». Але чи то сила волі у хлопчиська сильна, чи то взагалі йому був притаманний саме поступовий ріст, але образлива кричалка змінилася на поважну: «І м'ясо, і риба - Андрій Біба!».

   В 1957 півзахисника забрали до київського «Динамо», тренером якого тоді був Олег Ошенков. Невдовзі Біба дебютував за основний склад у матчі проти «Зеніта» в Ленінграді (Санкт-Петербург) і в першій же грі забив гол (гра завершилася нічийним рахунком 2:2).    

Сезон 1966 року - вершина футбольної кар'єри Андрія Біби.

   У 1966 році Андрій Біба отримав нагороду "Кращого футболіста СРСР", а загалом за свою кар'єру він ще тричі потрапляв до п'ятірки кращих півзахисників Радянського Союзу. Але всі ці особисті показники, звичайно, поступаються досягненням команди в цілому. У тому сезоні «Динамо Київ» вперше у своїй історії робить «золотий дубль»: перемога у чемпіонаті СРСР та Кубку. Стартував незабутній трирічний «золотий» період «Динамо» під керівництвом Віктора Маслова. У ці роки Андрій Біба отримав капітанську пов'язку. Маслов змінив і склад, і тактику гри, а Біба у якості капітана став лідером "Динамо" та користувався авторитетом у молодих і старших гравців.

   Чудове бачення поля робило його головним організатором атак, диспетчером команди. До цього слід додати його особисті якості: врівноваженість і розсудливість - без них не можна керувати партнерами; а також відсутність нервозності і паніки на полі у важкі хвилини. Андрій Біба поєднував високий рівень техніки та вміння віддати точну передачу із сильними ударами з дальньої відстані і нерідкими підключеннями до атаки, які завершувалися його голами.

   Коли Андрій переступив 30-річний рубіж, то дещо втратив ті швидкісні якості, які вимагав Маслов від своїх підопічних.  Через небажання "гріти банку" у травні 1968 року Біба переходить до «Дніпра». Андрія зовсім не бентежило, що дніпряни тоді ще не грали в «еліті». Він - єдиний заслужений майстер спорту у складі дніпропетровців - надав тій невибагливій команді організованості в атаці та в обороні, ставши диригентом гри "Дніпра". 

   Андрій Біба не має гучних досягнень на тренерському терені, хоча екс-динамівець керував багатьма українськими командами: Динамо (Київ), Таврія (Сімферополь), Дніпро (Дніпропетровськ), Спартак (Житомир), Угольок (Горлівка), Поділля (Хмельницький), Нафтовик (Охтирка), Хімік (Житомир).

   Біба увійшов в історію українського футболу не лише як гравець, але і як один з найбільш ефективних селекціонерів, який відкрив для українського футболу таких гравців як Віктор Колотов, Леонід Буряк, Віталій Шевченко, Анатолій Дем'яненко, Максим Шацьких, Горан Гавранчич, Карлос Корреа та багатьох інших.

   Досягнення:

  Чемпіон СРСР (3): 1961, 1966, 1967

  Володар Кубку СРСР (2): 1964, 1966

  Футболіст року в СРСР: 1966

  Нагороджений орденом «За заслуги» III(1999) і II(2004) ступенів.

  На сьогоднішній день — тренер-селекціонер київського «Динамо», президент українського клубу «Шкіряний м'яч».

 

Автор матеріалу:
Костянтин Кусік

 
10 серпня 2014

 3024 перегляда

 
 
123123